Voćne rakije i gin

Rakija od šljive

Sljivovica Bijeli Gusak

Naziv: Rakija od šljive
Alkohol: 40%
Pakiranje: 0.2L | 0.5L | 0.7L

Dugo vremena, kao i sve druge rakije na našem području, rakija od šljive bila je gotovo potpuno zanemarena u pogledu kvalitete, te je u svijesti potrošača jakih alkoholnih pića ponekad bila i opravdano zanemarena. Rakija od šljiva destilerije Bijeli gusak ruši sve predrasude i vodi vas na putovanje puno nevjerojatnih mirisa i jedinstvenog okusa. Na prvi pogled, uočava se blaga žuta boja rakije dobivena postupkom maceracije suhe šljive u destilatu pri čemu vodeći se francuskim tehnološkim postupkom dozrijevanja izvan hrastove buradi, primijenjenom u proizvodnji rakije od šljiva, izbjegavamo dominaciju tanina ostavljajući ovoj rakiji čiste voćne arome s blagom nijansom cvjetnog mirisa i snažnom dominacijom okusa ploda šljive. Naša rakija od šljiva na prvo dozrijevanje od 2 mjeseca odlazi nakon prve destilacije kao tzv. meka rakija. Potom slijedi druga destilacija, s preciznim odvajanjem frakcija i novo dozrijevanje rakije u neutralnim posudama od inoxa i stakla, bez doticaja sa svjetlošću. Sukladno suvremenim tehnološkim smjernicama tijekom idućih nekoliko mjeseci demineraliziranom vodom rakiju svodimo na pitku jakost. Naravno da je ovome prethodila kontrolirana fermentacija u anaeorobnim uvjetima, a na fermentaciji je išlo tehnološki zrelo voće, koje je otkošteno i samljeveno da bi korištenjem probranih selekcioniranih kvasaca i enzima, te dvostrukom destilacijom nastao vrhunski proizvod. Rakija od šljiva destilerije Bijeli gusak kupaža je tri rakije i to rakije od sorte Čačanska ljepotica, rakije od sorte Čačanska rodna i rakije od sorte Top taste pri čemu je svaka od šljiva dala svoj aromatski doprinos, a potom i ovaj jedinstveni proizvod.

Rakija od dunje

Naziv: Rakija od dunje
Alkohol: 40%
Pakiranje: 0.2L | 0.5L | 0.7L

Da bi nastala ova, toliko cijenjena rakija, potrebno je puno strasti, strpljenja i dosta živaca. Ali krajnji rezultat dovede do toga da se svi problemi u njenoj proizvodnji zaborave, jer neponovljiva aroma dunje toliko dominira da joj nitko ne može odoljeti. Ipak da bi se došlo do krajnjeg cilja, spektakularnog okusa i pune arome destilata, potrebno je proći nekoliko vrlo važnih faza. Prva i najvažnija od njih je da je ovo rakija samo od dunje, a ne kao kod mnogih mješavina jabuke i dunje. Slijedi priprema voća za fermentaciju što podrazumijeva da je dunja u potpunosti dozrela, potom slijedi mljevenje i priprema koma, te spora fermentacija. Strpljivost je kod dunje najvažnija, posebno zato što se fermentacija odvija u kasnu jesen te su procesi vrenja usporeni i nešto duži. Nakon završene fermentacije, slijedi vrlo pažljivo izvođenje destilacije, jer poznato je da rakija od dunje ima povećanu razinu metanola pa se strogim pridržavanjem uputa o odvajanju frakcija njegova prisutnost mora u potpunosti izbjeći ili svesti na zakonom dopuštene mjere. Po završetku destilacije rakija odlazi na odležavanje u neutralne posude u kojima se zaokružuje njena jedinstvenost u svijetu voćnih rakija.

Williams

Naziv: Williams
Alkohol: 39%
Pakiranje: 0.2L | 0.5L | 0.7L

Bistra i bezbojna, karakterističnog mirisa, intenzivnog, ali harmoničnog okusa i nenadmašnog mirisa tek ubranog ploda, dugotrajne arome koja prožima usnu šupljinu, a opet tako svježa i mekog završetka. To je Williams rakija destilerije Bijeli gusak. Kao i sve naše rakije, a radi očuvanja svih aromatskih posebnosti koji rakiju čine kraljicom jakih alkoholnih pića, i Williams rakija je nastala dvostrukom destilacijom. U ovom slučaju, a to je i presudno za premium kvalitetu ove rakije, beskompromisno smo pri destilaciji proveli odvajanje frakcija što je rezultiralo dobivanjem rakije snažne arome, tako jedinstvene u svijetu voćnih rakija. 

Nakon branja, plod je dozrijevao još dva tjedna u primjerenim uvjetima, što je dovelo do njegove potpune tehnološke zrelosti. Uslijedilo je mljevenje, dodavanje selekcioniranih kvasaca i enzima, kontrolirana fermentacija te naravno dvostruka destilacija.

Ono na što smo ponosni je to da smo poštujući tehnološke smjernice tijekom fermentacije izbjegli dodavanje vode u kominu čime smo izbjegli narušavanje kvalitete ove rakije očuvavši joj puni aromatski potencijal koji se po dozrijevanju i svođenju rakije na pitku jakost iskazao u svom punom sjaju. I da, ovo je Williams rakija craft destilerije Bijeli gusak bez dodanih umjetnih aroma, čije je korištenje na tržištu više pravilo, nego izuzetak.

Rakija od jabuke

Naziv: Rakija od jabuke
Alkohol: 40%
Pakiranje: 0.2L | 0.5L | 0.7L

Izbalansiranih aroma, puna svježine i nadasve pitka, rakija od jabuka destilerije Bijeli gusak je nešto što vas neće ostaviti ravnodušnim. Bilo da ju ispijate kao aperitiv, bilo da ju koristite u našem koktelu kojeg je za vas pripremio naš prijatelj Otto Grundman, ovo je voćna rakija koja izaziva ushit kod svih koji su je kušali. Snažna aroma voća, senzualna zavodljivost mirisa tek ubrane jabuke i gotovo savršena pitkost čine ovu rakiju proizvodom za prave znalce i uživatelje u dobrim okusima. Naša rakija od jabuka splet je nekoliko sorti od kojih svaka daje svoj doprinos krajnjem proizvodu, čineći ovu voćnu rakiju posebnom.

Gin No.1

gin bijeli gusak

Naziv: Gin No.1
Alkohol: 40%
Pakiranje: 0.2L | 0.5L | 0.7L

Znajući da će nas put kojim smo krenuli odvesti i prema ginu, danas vjerojatno, najzanimljivijem proizvodu među jakim alkoholnim pićima ništa nismo htjeli prepustiti slučaju, pa smo se kreirajući ga igrali, isprobavali, destilirali, vagali. I tako opet i opet i opet dok nismo stvorili gin Bijeli Gusak No.1. Njegov blagi aromatski profil dopušta da u ginu uživate pijući ga samog ili pak da njime stvarate koktele koji će u ljetnim mjesecima biti pravo osvježenje. Neponovljiva nota kardamoma, zaokruženog naznakama đumbira, citrusa i cimeta, uz dodatak sastojka karakterističnog panonskoj ravnici, pa i poneki začin kojeg ne želimo otkriti ono su što gin Bijeli Gusak No.1 čini neponovljivim i jedinstvenim proizvodom u našoj ponudi. A da ne mislite da smo s igrom stali, uskoro ćemo dovršiti i gin Bijeli gusak No.2, pa No.3 i tko zna koliko još toga je pred nama.

Scroll to top