Odgovor je u blogu!

Kao craft proizvođači nismo fokusirani na kvantitetu, jer količine nisu važne. Važna je kvaliteta, važno je zadovoljstvo svih onih koji probaju ili kupe naše proizvode. A to je samo djelić onoga što želimo ostaviti kao naslijeđe, ali i posvetu, svima koji stoljećima za sve nas skupljaju i dijele znanja u jednoj pomalo zapostavljenoj zanatsko-umjetničkoj proizvodnji voćnih rakija, a u današnje vrijeme i svega ostalog od gina, preko votke do whiskeya. To je naš put kojem se svi vi koji ovo čitate možete pridružiti.

Svaki opis bi ovdje bio suvišan.


Krenem pisati, pa stanem. Razmišljam, važem riječi, sumiram utiske napisanog, pregledavam rečenice i ocjenjujem jesam li dosadan, da li vam pišem nadmeno, s visine sveznajućih znalaca. Zapravo, promišljam sve ono što jedan odgovoran kreator javno napisane riječi treba promišljati. I onda se uhvatim u raskoraku želja i stvarnih činjenica o ovom poslu koji je toliko jedinstven, maštovit i namijenjen suvremenim alkemičarima i vješcima, i naravno alkemičarkama i vješticama današnjice. I nije mi teško zamislit kako bih da živim u 13. ili nekom drugom srednjovjekovnom stoljeću vjerojatno završio na lomači. A možda su te lomače pripremljene i danas, tko zna. Uglavnom, u ovoj seriji blogova pokušat ću vam približiti naše životne stavove koji su usko vezani uz ono što radimo, osvrnut ću se ponekad na život oko sebe, vjerujem uglavnom pozitivno. Iako, bit će i ljutitih tekstova, teških glagola i još težih pridjeva, ali neka. I to je osobnost koju moramo izložiti javnoj ocjeni, kao što javnosti dajemo na ocjenu naše voćne rakije i gin. Uglavnom, u uvodu vam predstavljamo naš manifest u kojem se nalazi sve ono što nas pokreće i čini onakvima kakvi jesmo – ono što nam daje za pravo reći da smo craft destilerija i ekološki proizvođači. U nekim idućim tekstovima probat ćemo vam objasniti i kakav je to: „Deus ex machina“ u našim destilatorima, što rade 22 guske dok mi destiliramo, ima li nade da će netko konačno prepoznati rakiju kao hrvatski brend, zašto smo počeli proizvoditi gin, votku, aquavitu i likere, i još puno toga.

            Manifest Craft destilerije Bijeli Gusak

            Umjetnost spravljanja craft destilata nije jednostavan proces, bez obzira je li riječ o rakiji, ginu, whiskeyu, votki ili rumu. Proces je to koji je zanimljiv, neopterećen tržišnim zahtjevima, otvoren lokalnim lancima opskrbe, ali i ekskluzivnim željama kupaca. Mi u Craft destileriji Bijeli Gusak trudimo se biti sve ono što jedna craft destilerija je i kakva mora ostati i u budućnosti. Iskustva svih generacija proizvođača rakije u našoj slavonskoj ravnici smo prihvatili, ali njima smo dodali snažnu volju da budemo nositelji nove kulture uživanja u voćnim rakijama i njihovoj promociji. Ne podcjenjujući niti jedno drugo alkoholno piće, ističemo svima i svuda da su voćne rakije premium alkoholna pića i da niti jedan drugi proizvod nema ono što imaju voćne rakije. Nemojte zaboravit da se u jednoj litri premium voćnog destilata nalazi minimalno 10 kg voća. Znate li za bilo koje drugo alkoholno piće u kojem se u jednoj litri nalazi doslovno barem 10 kg voća, a u našem slučaju voća s ekološkim certifikatom.

Crafterska scena u Hrvatskoj i Europi trenutno je fokusirana na nešto drugo, pa tako i mi naravno proizvodimo Gin Bijeli Gusak. I to, kako kažu mnogi koji su ga kušali, odličan gin koji je neusporediv kvalitetom s ginom iz industrijske ponude (o ginu ćemo više u novom blogu, jer to je jednostavno fenomenološki pojam kojeg je nužno obraditi zasebno). Zapravo, gin je ona prava alkemija i svaka njegova izvedba je nešto novo, neistraženo područje suživota botanike i alkohola. Jednom riječju očaravajuća pustolovina kojoj kao istraživači nismo mogli odoljeti i koja nas je u potpunosti preuzela i obuzela svojom magičnom privlačnošću. Ali to nimalo ne utječe na naš odnos prema voćnim rakijama, jer one svojom kvalitetom odskaču od svih trenutno trendovsko-tržišnih stremljenja.

Ako se zateknete na Murteru ovog ljeta svratite do Ninkasi bara

Kao i svi drugi craft proizvođači i mi smo mali, ali ne odstupamo od onoga što nas čini potpuno drugačijima od komercijalnih proizvođača. Ne odstupamo od tradicionalnog načina proizvodnje kojem smo dodali nove tehnološke standarde što rezultira ostvarenjem punog aromatskog potencijala naših rakija. Ne odustajemo niti od puno drugih stvari koje su više ili manje važne u proizvodnji voćnih rakija, a neke od njih su i tzv. poslovna tajna jer svatko od nas u craft proizvodnji ima ono nešto jedinstveno i prepoznatljivo, po čemu se razlikujemo. Ali najvažnije je to da kod nas kemijskom analizom nećete pronaći niti jedan gram šećera ili umjetnu aromu voća. U rakijama Bijeli gusak su samo i jedino voće i to voće iz eko uzgoja. Jer naša destilerija djeluje u okviru istoimenog OPG-a s ekološkim certifikatom u proizvodnji voća i na to smo ponosni.

Promociji zelenih politika, zaštite okoliša i ekološkog uzgoja pristupamo jednakim žarom kakvog koristimo i pri proizvodnji voćnih rakija i drugih destilata, od gina do likera. Jednostavno, u tom smo beskompromisni i od tih, za nas vrlo važnih životnih stavova, niti želimo niti ćemo odustati.

            Kao craft proizvođači nismo fokusirani na kvantitetu, jer količine nisu važne. Važna je kvaliteta, važno je zadovoljstvo svih onih koji probaju ili kupe naše proizvode. A to je samo djelić onoga što želimo ostaviti kao naslijeđe, ali i posvetu, svima koji stoljećima za sve nas skupljaju i dijele znanja u jednoj pomalo zapostavljenoj zanatsko-umjetničkoj proizvodnji voćnih rakija. To je naš put kojem se svi vi koji ovo čitate možete pridružiti.

U Zagrebu nas možete pronaći u nekoliko fantastičnih restorana i barova, a više doznajte od našeg distributera Matko¨s Deli

I na kraju naša poruka koju ćete ovdje uvijek pronaći:

„Pij malo, pij dobro“ – jer sve drugo bilo bi društveno i moralno neodgovorno.

            Kao craft proizvođači nismo fokusirani na kvantitetu, jer količine nisu važne. Važna je kvaliteta, važno je zadovoljstvo svih onih koji probaju ili kupe naše proizvode. A to je samo djelić onoga što želimo ostaviti kao naslijeđe, ali i posvetu, svima koji stoljećima za sve nas skupljaju i dijele znanja u jednoj pomalo zapostavljenoj zanatsko-umjetničkoj proizvodnji voćnih rakija. To je naš put kojem se svi vi koji ovo čitate možete pridružiti.

Odgovor je u blogu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll to top